Kan man have de svære samtaler over Skype?

15. februar 2018 af Trille Frodelund Lykke

Coaching, Ledelse +4 Coaching, Ledelse, medarbejderudvikling, Samtaler, stress, udvikling

voice over the internet (Voip) concept. Making phone calls over the internet.

Kan man opbygge det nødvendige nærvær, når man har samtaler med stress-sygemeldte via Skype?

Det spørgsmål var jeg for nylig tvunget til at stille mig selv – og aktivt tage stilling til.

Jeg fik for et par måneder siden en henvendelse fra en kvinde, der var sygemeldt på grund af alvorlig arbejdsrelateret stress. Hun er dansk og bor i udlandet og ville gerne have et samtaleforløb med en dansk erhvervspsykolog. Hun havde i den forbindelse fået anbefalet mig og ville til at starte med høre, om jeg havde erfaring med den slags samtaleforløb over Skype.

Masser af erfaring – bare ikke med Skype
Og ja, jeg havde masser af erfaring med samtaleforløb i forbindelse med stress, men ikke over Skype. Jeg sagde derfor til hende, at jeg ikke var sikker på, om det ville fungere, men at jeg gerne ville forsøge.

Nybegynder med en masse forbehold
Jeg var helt klart totalt nybegynder udi virtuelle samtaler. Og jeg havde en masse forbehold. For hvordan skulle jeg dog kunne arbejde med de små signaler, jeg opfanger via den andens fysiske tilstedeværelse i rummet? Og hvordan arbejde med pauser, åndedræt og kropslig spejling i samtalen?

Mange gode erfaringer klogere
Nu er jeg heldigvis blevet klogere. Det er, som om de non-verbale aspekter af samtalen forstærkes, når der kommunikeres via en skærm. Og pauser og afbrydelser træder endnu tydeligere frem og giver ofte anledning til øget refleksion.

Klare fordele ved at bruge Skype
Jeg har nu haft ugentlige samtaler med kvinden de seneste 2 måneder. Herunder også samtaler hvor hendes HR-direktør og nærmeste leder har deltaget. Hun er tilbage på arbejdspladsen, og jeg kan se mange fordele ved, at vi nu har etableret en fælles samtaleform via Skype:

  • Vi kan aftale samtaler på tværs af landegrænser i en fleksibel form.
  • Jeg kan med kort varsel tage en halv times samtale, hvis der opstår et behov for det her og nu.
  • Samtaleforløbet kan foregå i trygge omgivelser, fordi den stress-sygemeldte har mulighed for at sidde i sit eget hjem.
  • Det øger muligheden for, at jeg kan være med på sidelinjen som professionel samtalepartner i den vigtige og svære proces, det er at vende tilbage til jobbet efter en langvarig sygemelding.